Image default
Šport

Kakšni so dobri pohodni čevlji?

Hoja je edina človeška dejavnost, ki se je dobesedno izvajala v vseh vrstah čevljev. Če iščete par »dobrih pohodnih čevljev«, pa res iščete čevlje, ki bodo udobni za dolge pohode.

Izbira pravih pohodnih čevljev je pravi proces povezovanja. Vaši sanjski pohodni čevlji morajo biti usklajeni s tem, kako in kje hodite. Preden zavežete vozel pa se morate tudi prepričati, da se popolnoma prilegajo.

Vrste: Na voljo imate vrtoglavo paleto izbire, od ultralahkih čevljev za pohodništvo do gorniških čevljev.

Komponente: Če boste bolje razumeli, kaj sestavljajo zgornji, spodnji, vmesni podplat, zunanji podplat in drugi del čevlja, vam bo vaše znanje lahko olajšalo izbiro.

Prileganje: Nihče še ni maral čevljev, ki se ne bi dobro prilegali. Pozabite na žulje in poskrbite, da izberete čevlje, ki se bodo odlično prilegali.

Dajte svojim stopalom odmor

Zapomniti si velja stari pregovor, da je »1kg na nogah je enak 5kg na hrbtu«. Pri pohodih z nahrbtnikom hodimo na dolge razdalje, pogosto nosimo težke čevlje, ki jih moramo dvigovati na vsakem koraku. Rezultat? Po 20km bodo vaše noge zelo dobro poznale težko vaših škornjev.

Prileganje pohodniških čevljev

Pohodni čevlji se morajo tesno prilegati a še vedno nuditi prostor za premikanje prstov. Preizkusite jih ob koncu dneva (ko noge otečejo) skupaj z nogavicami, ki jih nameravate nositi. Prepričajte se, da ste izbrali pravo velikost. Najbolje je, da dolžino, širino in višino stopala izmerite. Volumen stopala, ki je še en ključ do pravilne izbire velikosti, pa mora oceniti strokovnjak v trgovini.

Anatomija pohodnih čevljev

Tehnologija tkanin je v zadnjih letih hitro napredovala in proizvajalci pohodnih čevljev so to seveda izkoristili.

Moderni pohodni čevlji so mešanica starega in novega. Materiali, izgled in izdelava so na videz zelo podobni kot pred 20 leti. V bistvu je večina pohodnih čevljev v trgovini na prostem še vedno rjavi usnjeni škorenj z gumijastim podplatom.