Image default
Dom in vrt

Prenova kuhinje – kako se je lotiti?

Prenova kuhinje je nekaj, kar se nam zdi zahtevno in finančno obremenjujoče, zato ta projekt velikokrat odlašamo; pa čeprav bi bil morda nujno potreben. Na prvi pogled je prenova res težavna, saj od nas zahteva čas in energijo. Na tržišču je na voljo toliko različnih ponudb in kuhinjske opreme, da se včasih niti ne znajdemo in se nikakor ne moremo odločiti. Prenova od nas zahteva, da si vzamemo dovolj časa, da temeljito premislimo o svojih željah in jih uskladimo s pričakovanji vseh družinskih članov.

Analizirati je potrebno dosedanji prostor: kaj nam je všeč in si želimo obdržati ali morda le malo izpopolniti? Kaj nas najbolj moti? Kako je z razporeditvijo opreme – je primerna ali nam vsakodnevno povzroča težave? Imamo dovolj prostora za shranjevanje v kuhinji? Kateri veliki gospodinjski aparati delujejo dobro in smo z njimi zadovoljni, kateri pa so že zastareli? So nam barvne kombinacije kuhinjskih omaric všeč, ali pa bi si želeli preizkusiti nekaj novega, morda bolj modernega? Šele ko imamo odgovore na vsa ta vprašanja, lahko začnemo s primerjanjem različnih modelov kuhinj.

 

Kakšni so najnovejši trendi na tem področju?

Videz naše kuhinje je seveda odvisen od našega osebnega okusa, vendar ni nič narobe s poznavanjem najnovejših trendov na področju oblikovanja in opremljanja. S spremljanjem blogov ali spletnih strani, ki objavljajo članke na to temo, bomo morda dobili kako novo idejo in si ustvarili drugačno vizijo o tem, kaj si želimo imeti v svojem domu. Na splošno velja, da je v porastu predvsem bele in bež barve, sive in antracitne barve ter predvsem vsi hrastovi lesni dekorji, od svetlega do temnega hrasta in hrasta konjak s pridihom rahle rdečine. Zelo modne pa so kombinacije dve barv z enim ali celo dvema lesnima dekorjema.  Na tak način lahko kuhinji dodamo eleganco in prostornost. Priljubljeni so pulti v lesnih dekorji, antracitni barvi ali barvi betona. Lesni dekor v kuhinji je prijetno topel, antracitna barva ima v sebi brezčasno lepoto, naravna barva betona pa doda jasnost in ostrino.

 

Za kakšno kuhinjsko opremo naj se odločim?

Odgovor je odvisen od večih dejavnikov: razpoložljivih finančnih sredstev, dimenzij kuhinje (če je manjša, bomo morali biti pri izbiri malce bolj kreativni in se morda čemu odreči) in naših vsakodnevnih navad. Če gre za večjo družino, bo najverjetneje potreben tudi večji hladilnik, kar mora upoštevati tudi začetni načrt moderne kuhinje oziroma tloris – na podlagi tega bo morda trpela razporeditev drugih elementov. Če velikokrat gostimo družino ali prijatelje, bo to od nas zahtevalo večji jedilni stol in navsezadnje tudi več stolov, prostora za pripravljanje hrane in morda bolj zmogljivih aparatov, ki nam bodo delo olajšali. Večina od nas se pri nakupih obnaša ekološko, zato se bomo najbrž odločili za bolj naravne materiale in energijsko varčne aparate. Prenova kuhinje dejansko odraža tudi naše vrednote.

 

Kam se obrniti po nasvet?

V salonih pohištva Prevc poskrbimo za vse faze prenove kuhinje in z vami sodelujemo že pri idejnih osnovah za izris. Oglasimo se na vašem domu, pregledamo prostor, vzorce različnih kuhinj in skupaj poiščemo najbolj optimalno rešitev za prenovo vaše kuhinje. Tudi v ekipi Prevc prisegamo na ekološko ozaveščenost in trajno pohištvo je zagotovo eno prvih načel, ki se jih držimo in jih svetujemo tudi uporabnikom. Izbirate lahko med izvrstnimi kuhinjami Alples in Danküchen.