Image default
Izobraževanje

Nemščina za otroke

Učenje nemščine s pomočjo pravljic in zgodb

Zgodnje učenje in prava izpostavljenost tujemu jeziku sta najboljša podlaga za to, da otrok resnično osvoji pravilno izgovarjavo in z leti spregovori kot materni govorec. Nemščina za otroke je izjemna naložba, učenja pa se v rani mladosti seveda lotimo drugače, kot če se z jezikom prvič srečamo kot odrasli. Z nemščino se otroci namreč najlažje spoznavajo na zabaven in igriv način prek pravljic in poučnih zgodbic. Zbrali smo nekaj odličnih pravljic in knjig, s katerimi se otroci pobliže spoznajo z nemškim jezikom.

  1. Die kleine Raupe Nimmersatt (Zelo lačna gosenica)

 Zgodba pripoveduje o gosenici, ki je bila tako zelo lačna, da je prvi dan pojedla jabolko, drugi dan dve hruški, tretji dan tri slive, do konca tedna pa je bila tako sita, da je okoli sebe spredla bubo in v njej zaspala. Lahko ugibate, kaj je sledilo? Poučna slikanica je opremljena s čudovitimi ilustracijami, sprva je izšla leta 1969 v Združenih državah Amerike, vendar je knjižne pravice kupilo eno izmed največjih nemških založniških podjetij Gerstenberg Verlag.

  1. Die kleine Hexe (Mala čarovnica)

Zgodbo o mladi navihani čarovnici, ki komaj čaka, da odraste in bo sprejeta v družbo starejših čarovnic, je napisal nemški pisatelj otroške literature Otfried Preussler in od leta 1951 je bila prevedena v več kot 47 svetovnih jezikov. Kljub temu da se zgodba sliši otročje, pa je napisana v malce zahtevnejšem jeziku, zato je primerna za nadaljevalno učenje oziroma otroke, ki jim nemški jezik ni povsem tuj.

  1. Emil und die Detektive (Emil in detektivi)

 Noben seznam nemške literature ne bi bil popoln, če ne bi vključeval tudi zgodb izpod peresa znanega mladinskega pisatelja Ericha Kästnerja. Zgodba se odvija v predvojnem Berlinu in opisuje življenje mestnih otrok s pridnim in delavnim Emilom na čelu. Emil se v nemško prestolnico odpravi na počitnice, vendar že na vlaku na poti do Berlina naleti na prvo dogodivščino.

  1. Der Räuber Hotzenplotz (Ropar Hotzenplotz)

Ropar Hotzenplotz je še ena literarna figura, ki si jo je izmislil mladinski pisatelj Otfried Preussler, njegove dogodivščine pa je opisal v številnih pravljicah. Med najbolj znanimi je istoimenska pripovedka Der Räuber Hotzenplotz; nekaj let kasneje je izdal še Neues vom Räuber Hotzenplotz (Novosti roparja Hotzenplotza), sledil je tretji del Hotzenplotz 3 in še Der Räuber Hotzenplotz und die Mondrakete (Ropar Hotzenplotz in raketa do lune).

Nemščina za otroke v Linguli

Učenje nemščine za otroke v jezikovni šoli Lingula poteka po učinkoviti izvirni metodi Lingula Kids™, ki omogoča, da se otroci z nemškim jezikom spoznavajo na sproščen in igriv način. Učenje s pomočjo pravljic je predvsem za otroke v starosti 4 do 6 let idealen način, da nemščina za otroke postane privlačen izziv in da otroci jezik osvojijo v sproščenem in zabavnem okolju.