Image default
Nega in zdravje

MSM – univerzalno prehransko dopolnilo

Metilsulfonil metan (MSM) je postal zelo priljubljeno prehransko dopolnilo, ki se uporablja za različne namene. Zaradi njegovih lepotnih učinkov ga nekateri imenujejo kar ”mineral lepote”, v resnici pa je veliko več kot ”samo” to.

MSM se namreč pogosto uporablja v alternativni medicini in pri ljudeh, ki iščejo naravni način za lajšanje bolečin v sklepih, zmanjšanje vnetij in krepitev odpornosti. Poleg tega raziskave podpirajo njegovo uporabo pri zdravljenju številnih bolezni, od artritisa do rozacee.

Kaj je MSM?

MSM je organska žveplova spojina, kar pomeni, da vsebuje približno 33% žvepla v organski obliki torej 100 mg MSM-ja vsebuje 33 mg žvepla, ki je esencialni mineral. Že leta 1981 je dr.Heschler patentiral MSM kot sredstvo za mehčanje in glajenje kože, za učvrstitev nohtov in kot sredstvo za redčenje krvi. Leta 2007 je v ZDA MSM dobil status GRAS (splošno priznano kot varno živilo).

 

Kje ga najdemo?

Med hrano bogato s MSM-jem sodijo beljakovinska živila, kot so meso, mlečni izdelki, kravje mleko, jajca, semena in oreščki. Najdemo pa ga tudi v sveži zelenjavi (čebula, česen, paradižnik, brokoli, šparglji, redkvice,..).

MSM v prehranskih dopolnilih

Čeprav je živil, ki vsebujejo MSM, kar nekaj se moramo zavedati, da je vsebnost MSM-ja v hrani zelo nizka. Liter kravjega mleka npr. vsebuje le približno 3 mg MSM-ja. To pomeni, da bi za vnos 1,5 g MSM-ja morali zaužiti 500 L mleka, kar je skoraj nemogoče.

 

Na srečo poznamo enostaven način za povečanje vnosa organskega žvepla v telo, in sicer z uživanjem prehranskih dopolnil z MSM-jem. Naš Kolagen shot 10.000 namreč vsebuje kar 2000 mg MSMja v kombinaciji s kolagenom in vitaminom C in kot kaže prinaša učinke tako na laseh, koži, nohtih, sklepih in prebavi.

Lepotni in zdravilni učinki MSM-ja

Dejstvo je, da je žveplo esencialen mineral in kot tak nujno potreben za življenje. Številne raziskave potrjujejo, da žveplo, ki ga vsebuje MSM:

  • Lahko pomaga pri težavah s kožo (luskavica, ekcemi, rosacea, akne, dermatits)
  • Poveča proizvodnjo kolagena in keratina
  • Poveča gibljivost sklepov, pomaga pri zmanjšanju oteklin in vnetji

Ena od njegovih funkcij je tudi zaščita pred oksidativnim stresom, ki povzroča fotostaranje. MSM-ju dokazujejo antioksidativno delovanje, kar pomeni, da lovi proste radikale v telesu in prepreči proizvodnjo superoksidnih radikalov. Tako prepreči, da bi se naša koža starala zaradi oksidativnega stresa.

 

MSM je odličen tudi za uporabo v kozmetičnih izdelkih. Uporablja se za mastno in problematično kožo, odlično pa se obnese tudi pri občutljivi in atopični, ter starajoči se koži.

Komu je namenjen?

MSM je namenjen vsem, ki bi radi izboljšali teksturo kože, imeli trše nohte in močne lase. Hkrati pa tudi tistim, ki imate težave s kožo in gibljivostjo sklepov. Lahko bi rekli, da je MSM univerzalno dopolnilo. Dokazano je, da je MSM varno prehransko dopolnilo, ki je v številnih raziskavah dobro tolerirano s strani testirancev tudi v odmerkih do 4000 mg/dan.