Image default
Nega in zdravje

Nosečke, zdaj potrebujete železa za dva!

Železo je mineral, ki ključno vpliva na naše dobro počutje. S tem, ko zagotavlja prenos kisika po krvi do vseh tkiv in organov, omogoča, da ti lahko normalno delujejo. V nekaterih življenjskih obdobjih, predvsem v nosečnosti, ki ji sledita porod in dojenje, se potrebe po tej življenjsko pomembni snovi močno povečajo. In povečanih potreb po železu pogosto ni mogoče zagotoviti le s polnovrednim jedilnikom; priporočljivo je poseči po ustreznih prehranskih dopolnilih, s katerimi hitro in učinkovito nadomestimo izčrpane zaloge.

 

Kakovostna hrana je glavni vir železa

Drži, kakovostna hrana je glavni vir železa, ki ga za normalno delovanje potrebuje naše telo. A včasih so potrebe po tem mineralu preprosto tako velike, da železa v krajšem časovnem obdobju niti s skrbno premišljenim jedilnikom v organizem ne moremo vnesti dovolj. To velja za nekatere ženske z močnimi in dolgotrajnimi menstruacijami, ob večji izgubi krvi, ob nekaterih boleznih, ob večjih naporih, intenzivni rasti, zlasti pa v času nosečnosti, ko mora bodoča mamica z železom oskrbeti tudi plod, ki raste v njeni maternici.

Med nosečnostjo, zlasti od drugega trimesečja naprej, se namreč močno poveča volumen krvi, in sicer na račun posteljice in razvijajočega se otroka. Vloga železa je ključna za zdrav razvoj od faze zarodka vse do najstniških let. A po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije WHO železa primanjkuje kar 42 odstotkom nosečnic. Dejavniki pomanjkanja železa v nosečnosti so sicer nizka raven železa že pred zanositvijo, več zaporednih nosečnosti in porodov, pa tudi razvoj in porod dvojčkov ali celo več sorojencev.

V prvem trimesečju nosečnosti se na račun prenehanja menstruacije potreba po železu celo nekoliko zmanjša, kar pa ne velja za drugo in tretje trimesečje, ko nosečnica potrebuje kar 1,5-krat več tega mikrohranila kot pred zanositvijo. Pomemben dejavnik povečanih potreb po železu sta zaradi izgube krvi tudi porod in poporodna krvavitev. Na ustrezno preskrbljenost z železom pa morajo biti mamice pozorne tudi med dojenjem.

Po priporočilih Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije je priporočeni vnos železa za odrasle med 19 in 65 let za moške 10 mg za ženske pa med 10 in 15 mg dnevno. V nosečnosti potreba po železu naraste na 30 mg dnevno, med dojenjem pa na 20 mg na dan.

 

Živila, bogata z železom

Ko pričakujete naraščaj, pa tudi, ko dojite in svojemu nadobudnežu utirate prve korake v svet, je še zlasti pomembno, da poskrbite za kakovostno, z železom in drugimi mikrohranili bogato prehrano. Katera živila ne smejo manjkati na vašem jedilniku?

Privoščite si tista, bogata z železom, kot so govedina, jetra, ostrige, fižol, obogatene žitarice, sok granatnega jabolka, rdeča pesa in temna listnata zelenjava, kot je špinača. Izberite žitne kosmiče z dodanim železom oziroma polnozrnati kruh. Uživajte dovolj hrane, bogate z vitaminom C, kot so npr. paprika, jagode in brokoli, ter tako povečajte absorpcijo železa.

Izogibajte pa se pravemu čaju in kavi, še posebej ob obrokih, saj tanini na vsrkanje železa v kri delujejo prav nasprotno.

 

Utrujeni, brezvoljni, bledi, zasopli že ob manjših naporih … ?

Se prepoznate v teh znakih pomanjkanja železa? Če odločno prikimavate, je čas za akcijo. A morda le sprememba jedilnika ne bo dovolj in bo za hitrejše izboljšanje počutja priporočljivo poseči tudi po železu v obliki kapsul ali tablet.

Izrazit simptom pomanjkanja železa je nenehna utrujenost. Zaradi nizke ravni železa v krvi nekaterih delov telesa ne doseže dovolj kisika. To povzroči težave z dihanjem, in sicer ne glede na to, kako globoko dihate. Zasoplost se pojavlja tudi, ko počnete stvari, ki jih običajno opravite brez težav, kot so hoja po stopnicah ali lagoden sprehod.

Zaradi nizke ravni železa vaše telo ne more proizvajati dovolj hemoglobina, ki daje krvi rdečo bravo, koži pa zdrav, rožnat odtenek. Koža zato postane bleda, pa tudi notranjost ustnic, dlesni in spodnje očesne veke je manj rdeča kot po navadi. Tudi lomljivi in krhki nohti ter izpadanje las so lahko znak pomanjkanja železa. Nizka raven železa namreč pripravi vaše telo do tega, da izkorišča kisik samo za podporo bistvenih življenjskih funkcij, ne pa za manj pomembne, kot je rast las in nohtov. Znaki pomanjkanja železa so tudi neustavljiva želja po določenih živilih, povečana občutljivost za mraz, glavoboli in malodušje.

 

Po pomoč v lekarno

Včasih so zaloge železa v telesu bodoče mamice tako izčrpane, da jih ne moremo več nadomestiti le s polnovredno prehrano. Neredko se to zgodi ob več zaporednih nosečnostih in porodih. Takrat je za zadostno preskrbljenost telesa s tem mineralom priporočljivo čim prej poskrbeti z železom v obliki prehranskih dopolnil.

A kaj, ko železa, predpisanega na recept marsikatera med vami ne prenaša dobro in ji jemanje povzroča še dodatne slabosti. Zlasti za slednje imamo dobro novice: v lekarnah je zdaj na voljo tudi naravno hemsko železo, ki se odlično absorbira v črevesje, ne draži sluznice, ne povzroča slabosti, jemanje pa je preprosto, neodvisno od ritma obrokov. Nosečnice in mamice, ki slabo prenašate železo, predpisano z receptom, se lahko zdaj v lekarni pozanimate o vašemu telesu izjemno prijaznem hemskem železu, ki ne povzroča nezaželenih stranskih učinkov.

Poskrbite torej za dovolj železa ter s tem za svoje dobro počutje in zdrav razvoj vašega drobižka. Naj bo vaša nosečnost polna energije, materinstvo pa sproščeno in zadovoljno!