Image default
Nega in zdravje

UČINKOVITI NAČINI ZA BOJ PROTI MENOPAVZI

Menopavza je olajšanje: krvavitev ni več; brez skrbi glede nosečnosti; ni več onesposobitvenih krčev; ni več predmenstrualnih nihanj razpoloženja. Druga stvar pa je, da je menopavza prehod v novo fazo življenja in odpira nov niz izzivov. In mnogi od nas smo na to tuje ozemlje nepripravljeni ali celo prestrašeni.

Ni mogoče zanikati, da menopavza prinaša resnične zdravstvene izzive in tveganja ter vpliva na kakovost vašega življenja. Estrogen – ali njegov upad – ima velik vpliv na naše telo.

Da bi se izognili zdravstvenim težavam in normalno živeli svoje življenje, brez ovir, moramo spremeniti nekatere svoje življenjske rutine. In tukaj je nekaj učinkovitih načinov:

Sledite svojim vročinskim utripom

Vroče utripe lahko sprožijo nekatere stvari, kot so kofein, alkohol, preveč vroča soba ali stres. Vodite evidenco, da boste lahko sledili svojim osebnim verjetnim krivcem.

Priprava na nočno znojenje

Pripravljenost je pol uspeha-ne želite, da vas sredi noči odtrgajo dolge rokave ali odbijejo odejo (samo te stvari lahko motijo spanec celo bolj kot nočno znojenje!). Namesto tega se oblecite v lahke zračne tkanine (ali spite gole), odejo zamenjajte z lahkimi odejami, zraven postelje imejte ventilator in nekaj ledene vode ter vrečko zmrznjenega graha pod blazino.

 

Redna telovadba

Toliko je za to (po mojem mnenju bi moralo biti napisano na vsaki blazinici na recept). Ne samo, da lahko vadba pomaga pri spanju (samo tega ne delajte preblizu spanja), ampak je tudi močno sredstvo za lajšanje stresa in izgradnjo kosti. Vaja je tudi učinkovit način za ohranjanje in krepitev kognitivnih funkcij ter izgorevanje dodatnih kalorij.

Spoznajte svoje izdelke

Obstaja veliko izdelkov brez recepta za suhost nožnice, od maziv za seks do vlažilcev za vsakodnevno udobje. S svojim zdravnikom se lahko pogovorite tudi o majhnih odmerkih estrogena na recept, ki ga lahko nanesete neposredno na nožnico v različnih oblikah (kreme, obročki ali svečke).

Spremenite rutino nege kože in las

Vaša koža lahko doživi številne opazne spremembe: elastičnost pade, suhost se poveča, na površini se pojavijo drobne gubice in gube, bolj ste nagnjeni k starostnim pegam, tanki koži in, da, celo aknam. Lasje lahko postanejo tanjši, bolj suhi in neupravičeni. Zato zase izberite ta prave izdelke.

 

Izzivajte svoje možgane

Nejasno razmišljanje, težave s koncentracijo, nihanje razpoloženja. Lahko se zgodi. Ne samo, da vam lahko odvzame um od vaših težav, ampak lahko pomaga vzpostaviti pomembne nevronske povezave, potrebne za ohranjanje kognitivnega zdravja in preprečevanje starostne škode. Obstaja veliko možganskih iger, ki jih lahko igrate, toda res vse, kar zahteva osredotočenost in koncentracijo, lahko pomaga pri izgradnji možganov.

Socialna interakcija

Moč je pri povezovanju z drugimi ljudmi. Ne gre samo za to, da beda ljubi družbo (no, obstaja tudi to), ampak veliko raziskav podpira močno povezavo med socialno interakcijo in zdravjem.