Image default
Dom in vrt

Toplotne črpalke

Zakaj so toplotne črpalke tako priljubljene?

Dandanes pravzaprav težko najdemo novogradnjo (hišo ali večstanovanjski objekt), ki za ogrevanje ne bi uporabljala toplotne črpalke. Vse pogosteje pa na isto tehnologijo prehajajo tudi starejši objekti. Vas zanima, zakaj?

Toplotne črpalke

Odgovor na zgornje vprašanje je seveda preprost: ker so tako zelo dobra izbira! Črpalke so namreč najboljši način sodobnega, okolju prijaznega in energetsko varčnega ogrevanja, tako prostorov kot tudi sanitarne vode.

Kako delujejo?

Toplotna črpalka toploto pridobiva iz okolja. Iz zraka, vode ali zemlje, odvisno od vrste črpalke. S tako pridobljeno toploto pa nato ogreva zrak v prostorih ali vodo v sistemu sanitarne vode. Zaradi vseh teh možnosti obstaja tudi mnogo vrst črpalk: zrak-zrak, zrak-voda, zemlja-zrak in tako naprej.

Prednosti

Glavna prednost za vse uporabnike teh sodobnih sistemov ogrevanja je gotovo energetska varčnost. Pri stroških ogrevanja lahko prihranimo do 75 %, investicija pa se tako povrne v nekaj letih, običajno v 5-7 letih.

Druga prednost pa ne koristi le uporabniku samemu, temveč vsem nam. Toplotna črpalka za ogrevanje namreč izkorišča naravne in obnovljive vire, tako da je okolju precej bolj prijazna kot klasične oblike ogrevanja. Poleg tega okolje ščiti tudi z že omenjenim prihrankom energije, saj tudi tako zmanjšuje potrebo po pridobivanju drugih vrst energije.