Image default
Nega in zdravje

Omega 3 maščobne kisline

Omega 3 maščobne kisline

Ne glede na to ali se ukvarjamo z jogo, crossfitom ali migamo samo malo za zdravje, si želimo izboljšati svoje telesne zmogljivosti. Želimo povečati mišično maso, izboljšati vzdržljivost povečati moč in nasploh vzdrževati zdravo in funkcionalno telo.

Ena izmed osnovnih dopolnil, ki nam pri tem pomaga so Omega-3 maščobne kisline. Omega-3 maščobne kisline (DHA in EPA) uvrščamo med najbolj priljubljen in pogost izdelek za optimizacijo delovanja telesa.
Ribje olje prihaja iz rib. Ribe so bogat vir dveh posameznih skupin dolgoverižnih polinenasičenih maščobnih kislin (omega 3), znan kot EPA (eikozapentojska kislina) in DHA (dokozoheksanojska kislina). Ti dve omega 3 maščobni kislini sta jedro vseh koristnih učinkov ribjega olja. V članku bomo povzeli kako omega-3 maščobne kisline vplivajo na športno uspešnost, kaj pravijo strokovnjaki in kako omega-3 konzumiramo.

Ribje olje in omega 3 maščobne kisline

Prehransko dopolnilo omega-3 dokazano omili in zavira vnetje, ki je posledica vsake intenzivnejše telesne aktivnosti. Omega 3 maščobne kisline imajo močno antivnetno funkcijo na celičnem nivoju. Izboljšujejo kronične vnetne bolezni, skrbijo za zdravje las in kože ter pospešujejo izgorevanje drugih maščob. Zato je uporaba dodatkov omega-3 smiselna tako za športnike kjer prednjači moč kot tudi vzdržljivostne športnike.
Omega-3 dodatki se močno razlikujejo glede na količino in razmerje EPA do DHA (aktivni sestavini), izvor in čistosti. Zato pred nakupom dobro preučimo izdelek.

Študije so pokazale, da dodajanje omega-3 v osmih tednih lahko poveča hitrost sinteze mišic. Predlagamo, da omega-3 delujejo z vklopom beljakovin, ki sodelujejo v sintezi mišičnih beljakovin, kar pomeni, da lahko prispevajo k večji mišični masi in moči.

Koliko ribjega olja dnevno priporočamo

Splošno priporočilo je, da zaužijemo približno 2-4 grame kombiniranih EPA in DHA. Zaželjeno je, da so iz naravnega vira, kot so divje ujete ribe. V kolikor le teh ni veliko na vašem jedilniku priporočamo dodatke v obliki ribjega olja.

Če ste aktiven športnik, so dnevna priporočila višja, 5-7 gramov omega-3 na dan. Tako se prepreči vnetje, skrajša čas regeneracije in izboljša vzdržljivost. Nedavne študije celo kažejo, da omega 3 maščobne kisline doprinesejo k anaboličnemu odzivu.

Pomembno! Shranjevanje ribjega olja

Ribje olje hranite v hladnem in temnem prostoru (po možnosti v hladilniku). To je še posebno pomembno, če vaše tablete nimajo temnih kapsul in/ali so pakirane v prosojni embalaži. Ribje olje (omega 3) reagira na svetlobo in toploto ter lahko postane žarko. Ribje olje, ki ima neprijeten vonj in okus, je potrebno takoj zavreči.