Image default
Izobraževanje

Tečaj

Mesna lazanja po italijansko

Tečaj italijanščine je odlična priložnost, da poleg jezika spoznate tudi znane italijanske jedi, med katere sodi tudi lazanja. Poznajo jo po vsem svetu in jo pripravljajo v številnih različicah, najbolj znana pa je Lasagna alla Bolognese. Izvirala naj bi iz italijanske dežele Emilija-Romanja, najstarejše različice recepta pa segajo v 13. stoletje.

Od kod izvira ime?

Izraz lasagne naj bi izviral iz latinskega ali grškega jezika, najverjetneje iz besed (la parola) lasanum ali laganon, kar pa ne označuje jedi, temveč lonec.

Lazanja vzrok za diplomatski spor med Anglijo in Italijo!

Leta 2003 so raziskovalci našli recept za jed, podobno lazanji, ki so jo leta 1390 kuharji pripravili za kralja (il re) Richarda II. Jed iz dolgih trakov testenin, ločenih z omako iz sira, v kuharski knjigi imenujejo loyseyns, kar se izgovori kot »lasan« in Angleži so trdili, da je lazanja pravzaprav angleška jed. Trditvam so Italijani seveda močno nasprotovali (opporsi) in dokazovali da je jed leta 1316 prvič pripravila kuharica po imenu Maria Borgogno.

Recept za mesno lazanjo

Priprava bo vzela nekaj časa, a bo vaš trud poplačan že s prvim grižljajem!

Sestavine

  • 350g testa za lazanjo (le lasagne)

Bešamel

  • 50g masla (il burro)
  • 50g moke (la farina)
  • 0,5l toplega mleka (il latte)
  • ščepec soli, popra in muškatnega oreščka (la noce moscata)

Mesni nadev

  • 500g mletega mešanega mesa (govedine in svinjine) (il manzo, il maiale)
  • 2 žlici olivnega olja (l’olio d’oliva)
  • 1 čebula (la cipolla)
  • 1 steblo zelene (il sedano)
  • 1 korenček (la carota)
  • 300g pasiranega paradižnika (la polpa di pomodoro)
  • 5 dl belega vina (il vino bianco)
  • sol, poper in ostale začimbe po okusu

Najprej pripravimo omako bolognese iz sestavin za mesni nadev in jo pustimo, da se kuha. Med tem pripravimo bešamel (la besciamella). V kozici stopimo maslo, mu postopoma dodamo moko in vse sestavine dobro premešamo, da v zmesi ni grudic. Postopoma dodajamo toplo mleko in mešamo, tako da dobimo gladko zmes. Dodamo sol, poper in muškatni orešček in pustimo, da se na zmernem ognju nekaj časa kuha (cucinare).

Nato pripravimo pekač, ki smo ga predhodno namazali z maslom. Začnemo s polaganjem testenin (la pasta), najbolje je izbrati takšne, ki jih ni treba predhodno kuhati. Na plast testenin nato nadevamo omako in bešamel ter plast zopet prekrijemo s testeninami. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka vseh testenin. Zadnjo plast polijemo z bešamelom in posujemo s parmezanom (il parmigiano), dodamo pa lahko tudi nekaj žlic mesne omake. Lazanjo pečemo na predhodno ogreti pečici na 200 ⁰C približno 30-40 minut.

Mala skrivnost: če bi radi, da bo sočna, jo lahko med peko polijemo z malo mleka.

Ko se ohladi, jo razrežemo (tagliare) in postrežemo.

Tečaj italijanščine

Tečaj italijanščine v Linguli je dobra priložnost, da spoznate še druge italijanske kulinarične dobrote, znanje italijanščine pa vam bo zagotovo prišlo prav, če se boste lotili prebiranja receptov v italijanščini ali pa boste obiskali italijansko restavracijo!